Home / Hulp Ingenieurs Zonder Grenzen in Kameroen

Hulp Ingenieurs Zonder Grenzen in Kameroen

Wouter Berendsen – Adviseur ruimte & duurzaamheid – is van 12 tot 26 januari met Ingenieurs Zonder Grenzen in Kameroen geweest om een project op te starten dat dorpen van schoon drinkwater moet voorzien. Wouter werkt samen met 10 andere ingenieurs, die over veel technische kennis beschikken om de mensen daar aan schoon en veilig drinkwater te helpen. Hij zelf heeft veel ervaring als projectmanager en is al bekend met Kameroen vanuit een onderzoek voor Wageningen Universiteit waarvoor hij in 2011 enkele maanden in Kameroen was. LievenseCSO sponsort Wouter Berendsen op verzoek in de vorm van tijd.

  

Jullie zijn in augustus naar Kameroen geweest, klopt dat?
Ja, dat was eigenlijk de bedoeling, maar wegens conflicten in het land is er gewacht tot januari. Omdat wij in de toekomst eventueel studenten of andere vrijwilligers naar Kameroen willen sturen is het ook extra belangrijk dat ik daar een inschatting maak van de veiligheid. Ik heb me daar echter geen minuut onveilig gevoeld. We namen wel extra veiligheidsmaatregelen, zoals beveiligde hotels, een binnenlandse vlucht in plaats van een busreis en de regel dat je niet alleen mocht reizen. Maar niet alleen de veiligheidsanalyse was belangrijk, ook moest contact worden gemaakt met de lokale bevolking en de contactpersoon daar. Verder is gekeken naar de huidige watervoorzieningen: Dat bestond nu nog uit een waterbron op één van de bergen met een pijpje naar het dorp. Dat water werd nergens gefilterd dus dronken de dorpelingen nog steeds vervuild water.

Ben je alleen naar Kameroen geweest?
Nee, ik ben samen met een oud-medewerker van Shell geweest, een technische man die net met pensioen was. Een goede combinatie dus tussen een jonge, praktische man en een technische, oudere man. In de cultuur van Kameroen worden oude mensen meer gerespecteerd dan jonge mensen. We spraken daar ook steeds met de dorpsoudste. Voor het aanzien was het daarom fijn om een man op leeftijd mee te hebben.

Wat is je nog meer opgevallen aan de cultuur in Kameroen?
Het cultuurverschil was sowieso nog wel een uitdaging, omdat de meeste lokale mensen denken dat westerse vrijwilligers alleen maar komen om geld te geven of een nieuwe waterleiding aan te leggen. Daar heeft Ingenieurs Zonder Grenzen uit het verleden van geleerd, want als je dat doet en er gaat iets kapot zijn ze weer terug bij af. We proberen nu vooral oplossingen te verzinnen voor de lange termijn, en leren de lokale bevolking om dit ook zelf aan te leggen en te repareren. Dat zijn de mensen niet echt gewend, dus dat was af en toe moeilijk om uit te leggen. Gelukkig was ik al redelijk bekend met de cultuur. Deze ervaring hielp ook bij het ondervragen van de lokale bevolking, die snel geneigd zijn op alles met ‘yes’ te antwoorden. Door vragen een aantal keer anders te stellen, kreeg je door of de vraag wel of niet begrepen werd.

Wat is het uiteindelijke doel van het project?
De pilot was nu om 3 dorpen te helpen die met een waterprobleem kampen. Dit probleem speelt bij 14 andere soortgelijke dorpen ook, en de bedoeling is om deze oplossing te kopiëren om ook in die dorpen toe te passen. Ik vind dat het project echt geslaagd is als de bevolking zelf de oplossing kan dupliceren. Met het Water Management Committee van ieder dorp zijn de GPS locaties van iedere waterbron vastgelegd. Dit is allemaal in rapporten vastgelegd met de eerste aanbevelingen.

Hoe gaat het project nu verder?
In april ga ik een week terug om te kijken of ze al iets hebben verbeterd naar aanleiding van de eerste aanbevelingen en trainingen. De vervolgstappen zijn filteringsystemen aanleggen die simpel genoeg zijn om daar lokaal vervangen te worden, zoals zandfiltering. Ik behoud het overzicht op het project, vanuit een soort helikoptervisie, de technische zaken laat ik over aan de rest van het team.

Hoe verbleven jullie daar?
We zijn wel goed verzorgd. We aten bij de contactpersoon daar, wiens zus kok was en dus 3 keer op een dag voor ons kookte. Dit verschilde van Fu Fu tot zelfgemaakte patat. Het slapen was wel erg primitief, afzien op een veel te dun matras. Ook was er geen (stromend) water en amper elektriciteit, waardoor na een paar dagen onze telefoons ook leeg waren. We verbleven in een dorp met ongeveer 5.000 mensen, het grootste in een gebied van dorpen met ongeveer 1.000 tot 3.000 mensen. Ook hebben we tijdens ons bezoek een hogeschool en een universiteit bezocht. Daar hebben we de monsters van het water laten onderzoeken. Het enige wat we terug kregen was de pH-waarde, niets over de bacteriën of de verontreiniging. Daar waren de middelen waar de studenten mee werkten nog te primitief voor. De scholen waren wel heel welwillend om studenten mee te sturen om te helpen met het onderzoek. We zijn uiteindelijk 8 dagen in de dorpen en 5 dagen in de hoofdstad van Kameroen geweest. De dagen die we over hadden zijn gebruikt om alvast te beginnen met de rapportage en van het strand te genieten.

Wat vond je het mooiste om mee te maken?
Het cultuurverschil in Kameroen was erg mooi om mee te maken. Het viel op dat vooral de vrouwen hard werkten, de mannen leefden meer op de korte termijn en kregen daar een luie instelling door. Maar het mooiste was toch wel dat je de mensen daar echt kunt helpen en dat je merkt dat die hulp hartstikke welkom is en enorm gewaardeerd wordt.

Wanneer verwachten jullie dat het project afgerond is?
In september wordt er een nieuwe waterbron aangeboord en worden er pijpleidingen aangelegd, dan gaan er hopelijk ook een aantal vrijwilligers voor een langere tijd heen (1 a 2 maanden). Eind 2018 is hopelijk het meeste geregeld en gaan ze kijken of ze vanuit deze 3 dorpen het concept kunnen dupliceren naar de andere 14 dorpen.

Waar liggen voor jou nog struikelpunten?
Er ligt voor mij nog wel een uitdaging op het gebied van financiën. Hoe gaan de mensen straks voor hun schone drinkwater betalen? Er zal toch iets van inkomsten moeten zijn om bijvoorbeeld een materiaalman of reparateur te betalen mocht er iets stuk gaan. Hier moet vooral gekeken worden naar hoeveel de bevolking kan missen. In andere dorpen betalen inwoners soms 2 euro per jaar aan waterbelasting. Ook is het een hele uitdaging maar ook erg leuk om de juiste mensen aan te stellen. Zo hebben we nu iemand met een financiële achtergrond er bij, en moeten mensen de tijd vinden om genoeg aan dit project te werken. Het is natuurlijk vrijwilligerswerk, maar er moet ook niet te veel vertraging opgelopen worden.

Meer weten over het schoon drinkwaterproject in Kameroen?
Bezoek de website van het project.

Dit bericht is geplaatst op 22 maart 2018

Nieuws

Aquathermie: hoe kunnen we versnelling realiseren?

Met aquathermie, de verzamelnaam voor TEO, TEA en TED: thermische energie uit oppervlaktewater, afvalwater en drinkwater, zou Nederland in tot Lees verder »

Slim, sociaal en duurzaam ‘van het gas’ met Buurt Bouwdoos Warmte

De stad Utrecht wil nog vóór 2030 40.000 bestaande woningen ‘van het gas’ halen en zet bij deze lastige opgave Lees verder »

SDE++ Helpdesk: succesvol deelnemen, minder deadline-stress

5 miljard euro aan subsidie via SDE++. Dat ligt klaar voor projecten die de productie van duurzame energie vooruithelpen én Lees verder »

Peter Molengraaf over Lievense | WSP-plan waterstofbuffer: “Interessant, creatief en in potentie waardevol”

Goedkope en in uitbundige hoeveelheden leverbare duurzame energie uit zon en wind gaat de toekomst van het energielandschap bepalen. Elektronen Lees verder »

Meer nieuws