Home / Projecten / Brug over de Welle

Brug over de Welle

Woudsend

Voor de omlegging van de rondweg rondom Woudsend heeft architect Vegter uit Leeuwarden een brug over de Welle ontworpen. “Het ontwerp kent een licht gebogen slank brugdek dat op een rij met in twee richtingen V-vormig gespreide kolommen rust”, aldus de architect. De betonnen brug heeft een overspanning van 68 meter.

Lievense verzorgde de uitvoeringsengineering van dit constructief bijzondere project. De middenpijlers bestaan uit vier sterren van taps toelopende kolommen, waar aan weerszijden het brugdek aan hangt. De constructieve knoop die hierdoor ontstaat heeft heel wat rekenkundige voeten in de aarde gehad, tot en met te grote hoeveelheden wapening die niet meer in de doorsneden pastte.

Uiteindelijk is door het 3D uitwerken van de kolomwapening en het veelvuldig heen en weer ‘pingpongen’ tussen opdrachtgever en constructeur een acceptabele oplossing gevonden. Voor de aannemer was de uitdaging onder andere een passende kist te maken en de stekwapening van 160 staven rond 32 zo in de sloof te plaatsen dat het op de millimeter taps toelopend in de kolommen komt.