Home / Projecten / Danone Innovation Center

Danone Innovation Center

Utrecht

OVG heeft voor Danone in Utrecht op het science park een duurzaam R&D centrum ontwikkeld, met een laboratorium en kantoorruimte, het Danone Innovation Center. Kenmerkend voor de architectuur van Cepezed is de strakke staalconstructie die in het zicht blijft.

Het vijf bouwlagen hoge gebouw bestaat uit drie vleugels, waarbij de buitenste vleugels voornamelijk kantoorruimtes zijn. In de middelste vleugel bevinden zich de laboratoria, die met loopbruggen verbonden zijn met beide kantoorvleugels. Tussen de vleugels is een glazen kap aangebracht waardoor er twee atrium’s over de volledige hoogte van het gebouw zijn ontstaan. Onder het gebouw is een parkeergarage gesitueerd. Bij binnenkomst in het gebouw kom je in het open atrium, waar zich ook de zwevende trap bevindt die je naar de verdiepingen leidt. Voor het ontwerp is het gelukt om het BREEAM Excellent certificaat te behalen.

Lievense heeft de constructieve advisering vanaf de ontwerpfase tot en met de uitvoeringsfase verzorgd. De VO en DO-fase zijn in opdracht van OVG uitgewerkt. Samen met de architect is gewerkt volgens de BIM methodiek. Op deze manier kon in vijf weken samen het complete Definitief Ontwerp worden opgezet. Hierbij is parallel in één model getekend. Cepezed tekende het bouwkundige deel, waarna ze het model met ons uitwisselden en Lievense constructief in hetzelfde model tekende. Op deze manier werden de modellen twee keer per week uitgewisseld. Afwijkingen ten opzichte van elkaars model werden op deze manier snel inzichtelijk.

Door deze manier van werken kon er veel aandacht worden geschonken aan eventuele knelpunten. Omdat de staalconstructie in het zicht bleef, is bijvoorbeeld extra gekeken naar de aansluiting van kolommen en andere details. Het resultaat was dat er veel tijd bespaard werd en de aannemer straks niet tegen deze knelpunten aanloopt tijdens de uitvoering.

Duurzaamheid komt in verschillende aspecten van de ontwikkeling tot uiting: zoals de locatie, de vormgeving, de materialisatie, de flexibiliteit, het klimaatconcept en de bouwmethodiek. Wij hebben geadviseerd op gebied van materiaalgebruik en flexibele indeling. Zo is de staalconstructie slank gedimensioneerd en is alleen 100% FSC gecertificeerd hout voorgeschreven. Dit stelt hoge eisen aan de constructie en de toepassing daarvan. Het gebouw is hierdoor eenvoudig om te vormen voor andere doeleinden of functies. Door de toepassing van een constructie van stalen liggers en kolommen met kanaalplaatvloeren zijn voor de kantoorverdiepingen vrije overspanningen gerealiseerd van 16,20 m. De vrije overspanning maken vrij indeelbare plattegronden mogelijk, waarmee een flexibele indeling en gebruik van het gebouw mogelijk is.