Home / Projecten / Energieneutrale woningen Ulft

Energieneutrale woningen Bomenbuurt Ulft

Ulft

In de Bomenbuurt in Ulft zijn 61 energieneutrale woningen gerealiseerd. De duurzame en energiezuinige woningen zijn gebouwd op een manier die zo min mogelijk milieubelastend is. Doordat de woningen evenveel energie kunnen opwekken als ze verbruiken, worden voor de bewoners de energiekosten, als onderdeel van de totale woonlasten, aanzienlijk beperkt in vergelijking met conventionele woningen.

Dit wordt gerealiseerd door de buitenschil van de woningen goed te isoleren en zo compact mogelijk te maken, rekening houdend met de ligging ten opzichte van de zon. Daarnaast worden zowel warmte als kou in het gebouw goed vastgehouden, zodat er een minimaal energieverlies is. Tot slot zijn de daken voorzien van zonnepanelen, om energie op te wekken.

Energieneutrale woningen

De woningen zijn opgebouwd uit gasbeton. Lievense heeft als bouwkundig adviseur alle EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) berekeningen uitgevoerd, waaruit bleek dat de woningen bij toepassing van de beoogde oplossingen inderdaad energieneutraal zouden worden. Op basis van de EPC berekeningen zijn onder andere adviezen uitgebracht over de isolatie en dikte van de pakketten.

Tot slot heeft Lievense voor de woningen de bouwbesluittoets verzorgd, met alle bijbehorende berekeningen, zoals de rc-waardes en ventilatieberekeningen. Dit is het eerste project in Nederland waarbij volledig energieneutrale woningen zijn gebouwd.

Meer informatie over dit project vind je op de website van Energiesprong.