Home / Projecten / Fietsbrug over de Oude Rijn

Fietsbrug over de Oude Rijn

Katwijk - Oegstgeest

Tussen de Duyfraklaan in Katwijk en de wijk Oegstgeest aan de Rijn in Oegstgeest is een brug gerealiseerd voor fietsers en voetgangers over de Oude Rijn. De realisatie van de fietsverbinding is een gezamenlijk project van Provincie Zuid-Holland, gemeente Katwijk en gemeente Oegstgeest. Dit met het oog op (toekomstige) nieuwe woonwijken in de omgeving.

Bijzonder krachtenspel

Het ontwerp is een slanke draaibrug met een bovenbouw van staal en onderbouw van beton. De brug draait horizontaal open waarbij het draaiende deel in balans wordt gehouden door een 12 meter hoog, schuin oplopend contragewicht, een pyloon genaamd.

De draaibrug is dermate specifiek vanwege het bijzondere krachtenspel dat plaatsvindt tussen de boven- en onderbouw tijdens het open-en dichtdraaien van de fietsbrugconstructie. Het geotechnisch advies van de paalfundatie van de onderbouw heeft een hoge mate van nauwkeurigheid en betrouwbaarheid vereist om de werking van de draaibrug te waarborgen.

Onze werkzaamheden

De verantwoordelijkheid van Lievense I WSP betrof de uitwerking van het Geotechnisch Advies, Definitief Ontwerp (DO) en het Uitvoeringsgereed Ontwerp (UO) van de betonnen onderbouw van de brug en de stalen/houten remmingwerken.

De proactieve en integrale samenwerking tussen Lievense I WSP en alle engineering- en uitvoeringspartijen, vanaf de start tot en met het einde van het project, is van grote invloed geweest op het uiteindelijke resultaat.

Taal van de aannemer

Lievense I WSP is bekend met de werkmethode van aannemers. Onze experts begrijpen de taal van de aannemer en weten exact welk type werktekeningen zij het liefst wenst te ontvangen. Ook voor dit project hebben we ervoor gezorgd dat de tekeningen voor alle betrokkenen helder, praktisch en overzichtelijk waren om zo het beste resultaat te kunnen bereiken.