Home / Projecten / Herinrichting Ooster- en Westerdiepswal Kollum

Herinrichting Ooster- en Westerdiepswal Kollum

Kollum

In opdracht van Gemeente Noardeast-Fryslân werkte Lievense mee aan de herinrichting van de Ooster- en Westerdiepswal in Kollum, een dorp met een rijke historie gelegen tussen de steden Groningen en Leeuwarden. De Ooster- en Westerdiepswal liggen in het hart van het dorp dat de ambitie heeft om een aantrekkelijk watersportdorp te worden. Het doel van de herinrichting is om het historische centrum van Kollum bereikbaar te maken voor de (toekomstige) watersport.

Samenwerking

In dit uitdagende project werkte Lievense samen met Gemeente Noardeast-Fryslân, plaatselijk belang Kollum, ondernemersvereniging HIM en bewoners van de Ooster- en Westerdiepswal aan het opstellen van een visie en een ontwerp. Vervolgens heeft Lievense het UAV-GC contract opgesteld en ondersteuning geboden betreft de aanbestedingsprocedure. Het project is gezamenlijk in bouwteam uitgevoerd. Lievense heeft ervoor gekozen om de architectonische begeleiding en het opstellen van de visie en het ontwerp door Kollumer Jakob Bosma van FARSK architecten & infra te laten uitvoeren.

Ontwerpen met oog voor watersport

In dit project zijn onder meer de aanwezige kademuren voorzien van aanmeervoorzieningen en wordt het brugdek in de Voorstraat vervangen en verhoogd ten behoeve van de doorvaartmogelijkheden. Ook wordt in het verlengde van de Willem Lodewijkstraat een nieuwe voetgangersbrug gerealiseerd over de Sylsterryd. Lievense was verantwoordelijkheid voor het ontwerp van de twee bruggen en nieuwe kadeconstructie.

Complexiteit

Uitdagingen die dit project met zich meebrengen, zijn de beperkte werkruimte, bereikbaarheid en aangrenzende bebouwing met ongefundeerde historische panden. Onze experts hebben ruime kennis en ervaring om dit soort complexe projecten goed te volbrengen.

 

Beeld: Ynte Koster