Home / Projecten / Herstel haveninfrastructuur Sint-Maarten

Herstel haveninfrastructuur

Sint-Maarten

Op 6 september 2017 raasde orkaan Irma door het Caribisch gebied en richtte een grote ravage aan, waaronder op het bovenwindse eiland Sint-Maarten. Het oog van de orkaan van de zwaarste categorie trok recht over dit eiland. Extreem harde windstoten tot boven de 300 kilometer per uur kwamen vanuit alle richtingen. Nadat de orkaan zijn weg door het gebied vervolgde, bleef Sint-Maarten zwaar gehavend achter.

Vanwege de goede bekendheid met de haveninfrastructuur van Sint-Maarten en reeds bewezen expertise, werd Lievense uitgenodigd om mee te helpen met het ontwikkelen van herstelplannen voor de haveninfrastructuur van het eiland.

Orkaanbestendige infrawerken

Niet alle haveninfrastructuur bleek structureel beschadigd. De infrawerken Cruise Pier North, Cargo Quay South en een Breakwater (onderdeel van de Port Expansion Works), die naar ontwerp van Lievense door Ballast Nedam-Per Aarsleff in de periode 2007-2009 werden gerealiseerd, zijn nagenoeg onbeschadigd gebleven. Bij de realisatie van deze werken destijds werd reeds rekening gehouden met de zwaarste categorie orkanen.

De bijna 20 jaar oude Cruise Pier South is helaas zwaar beschadigd geraakt door orkaan Irma. Om deze pier beter bestand te maken tegen potentiële orkaancategorie 5 golven, zijn plannen ontwikkeld om deze steiger structureel te versterken. Lievense was gevraagd om de engineering, de contractvorming en uitvoeringsbegeleiding hiervoor te verzorgen.