Home / Projecten / Hospital Nobo Otrobanda

Hospital Nobo Otrabanda

Curaçao

Op Curaçao is een schitterend nieuw ziekenhuis gerealiseerd, Nobo Otrobanda. Het project Hospital Nobo Otrabanda komt voort uit het St. Elisabeth Hospitaal en de nieuwbouw is onderdeel van de transitie naar een nieuwe gezondheidsinstelling. Het ziekenhuis moet een primaire rol gaan vervullen bij het welzijn van de bewoners van het eiland Curaçao.

Detailengineering en prefab engineering

Het bouwkundig ontwerp werd verzorgd door Oeverzaaijer-Lyongo architecten in samenwerking met EGM architecten. Via een openbare aanbesteding werd dit project als DBM-contract (Design, Build and Maintain) verworven door een consortium onder leiding van Ballast Nedam. Lievense werd vervolgens aangesteld om de detailengineering en prefab engineering te verzorgen voor de aannemer. Het Definitief Ontwerp werd geheel in BIM (Revit) uitgewerkt. Op basis van het bestaande ontwerp voerde Lievense een aantal optimalisaties door en nam het een deel van de uitwerking van de constructie over. Bijvoorbeeld voor het ontwerp van de staalconstructie en het in het werk gestorte beton.

Aanvoer bouwmaterialen per schip

Het project werd in Curaçao gerealiseerd. Dit had consequenties voor de wijze waarop de constructie ontworpen kon worden. De beschikbaarheid van producten op het eiland is beperkt en dat betekende dat geprefabriceerde onderdelen overwegend per schip aangevoerd moesten worden. Ondanks het gegeven dat op Curaçao gebouwd werd, kon voor het onderdeel gevels toch het voordeel van prefab bouwen benut worden. De prefab elementen werden op site gemaakt op uit Nederland aangevoerde triltafels.

Meer informatie over het project vind je op de website van EGM.

Foto’s: Roos Aldershoff Fotografie.