Home / Projecten / Julianabrug Zaandam

Julianabrug

Zaandam

De provincie Noord-Holland wilde de Julianabrug in Zaandam vernieuwen omdat de oude brug aan het eind van haar levensduur was. Steeds hogere onderhoudskosten werden gemaakt om de brug verkeersveilig te houden. Lievense verzorgde de detailengineering voor de onderbouw van dit project. In opdracht van, en in samenwerking met, BAM Civiel werkten wij aan de uitwerking van de onderbouw.

Speciale vorm pijlers

Bijzonder aan dit ontwerp van Royal Haskoning zijn de gebogen pijlers waar de brug op rust. Voor deze speciale vorm heeft Lievense gebogen wapeningskorven ontworpen die in delen in de pijlers zijn geplaatst. Hiervoor werden mallen gemaakt. Omdat de mallen voor alle pijlers konden worden gebruikt, resulteerde dit in een snellere werkmethode voor de betrokken partijen. Hierdoor zijn wij tot een uitstekend uitvoeringsgereedontwerp gekomen.

Europese Betonprijs 2010

In de categorie civiele werken heeft de Julianabrug in Zaandam in 2010 de Europese Betonprijs gewonnen. De brug won in 2009 ook al de Nederlandse Betonprijs. Volgens Dick Stoelhorst, directeur van de Betonvereniging die de prijs uitreikte, werd de Julianabrug verkozen vanwege zijn eenvoud en simpele vorm.