Home / Projecten / Keersluis Limmel

Keersluis

Limmel

De schutsluis bij Limmel maakt onderdeel uit van de Maasroute. De ongeveer 80 jaar oude schutsluis die er nu ligt, is aan vervanging toe. Onder andere omdat grotere binnenvaartschepen niet door de sluis passen.

Lievense werkte in opdracht van aannemer Besix aan de engineering van de nieuwe keersluis en bijbehorende brug en kanjelduiker. Daarnaast heeft Lievense ook verantwoordelijk geweest voor het tenderontwerp. In deze fase zijn diverse varianten gemaakt van het totale project, maar ook van de subonderdelen.  De samenwerking met Besix op gebied van sluizen is al jarenlang zeer goed, mede waardoor de tender gewonnen is.

De werkzaamheden omvatten het Definitief en Uitvoeringsgereed ontwerp van de keersluis, kanjelduiker en de onderbouw van de brug. Diverse zaken komen hierbij kijken, zoals het ontwerp van de bodembescherming, betonconstructie, bouwkuipen en natuurlijk de primaire waterkering.

De brug, die direct naast de keersluis wordt gesitueerd, heeft een overspanning van 80 meter. De keersluis zelf is 50 meter breed en overspant daarmee het totale kanaal. Het verval van de sluis is ongeveer3,5 meter.

Het project kent twee belangrijke uitdagingen. Ten eerste moet de oude keersluis volledig functioneel blijven tijdens de bouw van de brug en de nieuwe keersluis. Er zijn slechts een aantal korte buitendienststellingen. Daarnaast is er de integraliteit van het project en de beperkte ruimte in de omgeving, die een uitdaging vormen. De brug komt bijvoorbeeld direct naast het hoofd van de keersluis te liggen.

Rijkswaterstaat werkt steeds vaker en intensiever samen met de markt. Keersluis Limmel is het eerste waterbouwproject dat met een Design, Build, Finance and Maintain-contract (DBFM) wordt gerealiseerd. Bouwbedrijf Besix is, met mede-investeerder Rebel, verantwoordelijk voor zowel het ontwerp en de bouw van de keersluis, als voor de voorfinanciering en dertig jaar en het onderhoud ervan.

Kijk voor meer informatie over keersluis Limmel onderstaande film van Rijkswaterstaat.