Home / Projecten / Koning Willem Alexander sportcomplex

Koning Willem Alexander sportcomplex

Hoofddorp

Het Sportcomplex Koning Willem-Alexander in Hoofddorp was voor Lievense een mooie uitdaging samen met architect Slangen+Koenis en aannemer Vaessen. Het gebouw, dat eigenlijk vijf gebouwen in één is, beslaat uiteindelijk een oppervlak van 230 bij 45 meter! Het project is met meerdere partijen als een Design & Build opdracht verworven en uitgevoerd.

In het gebouw bevindt zich een zwembad, entreehal, sporthal, turnhal en een BSO. In het zwembadgedeelte is een wedstrijdbad te vinden, twee doelgroepenbaden en een recreatiebad. Boven de kleedkamers van het zwembad zijn twee verdiepingen gerealiseerd met fitnessruimte en kantoren. Bij de entreehal is ook de horeca gevestigd en daarboven de technische ruimte.

Door de diverse bestemmingen binnen het gebouw, was het ontwerpen in 3D door Lievense een grote pré. Zo konden de aansluitingen tussen de gebouwen snel inzichtelijk worden gemaakt en bovendien konden ook de leveranciers, bijvoorbeeld van de gelamineerde houten liggers, hiermee werken.

Op gebied van de constructie van het zwembad heeft Lievense een zodanige constructie ontworpen, dat er overspanningen tot 35 meter worden gehaald. De prefab betonkolommen en wanden dragen de gelamineerde houten dakliggers, waardoor deze overspanning wordt gehaald. In de sporthal wordt zelfs een vrije overspanning van 50 meter gehaald, door de toepassing van één vakwerk. Hierdoor is het zicht vanaf de tribune (van 1500 zitplaatsen) geheel vrij voor het publiek!

Naast de werkzaamheden als hoofdconstructeur heeft Lievense ook het reken- en tekenwerk verzorgd voor de fundering. In de uitvoering heeft Lievense diverse controles uitgevoerd.

Duurzaamheid
Op gebied van duurzaamheid voldoet het gebouw aan een EPC-waarde van tenminste 0,7 in plaats van de nu nog gebruikelijke 0,9. Daarnaast is het Huis van de Sport in staat zijn om zelf minimaal 10% van de benodigde energie duurzaam op te wekken. Zo is er onder andere voor 1.887 m2 aan zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van het gebouw.

Met een jarenlange zwembad- en sportcomplex ervaring, onder andere samen met architect Slangen + Koenis, heeft Lievense ook bij dit project weer een constructie weten te realiseren die ondergeschikt is aan het doel van het gebouw. De installaties, in dit geval met zeer duurzame maatregelen, zijn in een zwembad van levensbelang en hierom heen wordt de constructie gemaakt. Bij het Sportcomplex Koning Willem-Alexander is dat samen met de ontwerpende partijen ook nu weer perfect gelukt.