Home / Projecten / Medisch Spectrum Twente

Medisch Spectrum Twente

Enschede

Het Medisch Spectrum Twente (MST) heeft al haar functies in Enschede op 1 locatie geconcentreerd. Hiervoor was een masterplan ontwikkeld waarvoor veel uitbreiding door middel van nieuwbouw nodig was en bestaande accommodaties werden aangepast. Het Medisch Spectrum Twente is het grootste niet-academische ziekenhuis in Nederland. Om het ziekenhuis in gebruik te houden tijdens de verbouwing, werd het plan in fases uitgevoerd. Lievense was als hoofdconstructeur bij dit gehele project betrokken.

Medisch Spectrum Twente wil een aantrekkelijk ziekenhuis zijn, door patiëntgericht te werken, gastvrijheid en service te bieden en kwalitatief hoogwaardige zorg te verlenen. Haar gebouwen moeten prettig zijn om in te verblijven, voor zowel de patiënt als voor de medewerker. Om deze ambitie nog beter te kunnen waarmaken, had Medisch Spectrum Twente een plan voor nieuwbouw ontwikkeld waarin vanaf 2015 alle poliklinische- en klinische zorg zijn samengebracht.

Architectonisch wordt het ontwerp gekenmerkt door een kamstructuur die is overkapt met een grote stolp. Hierdoor ontstaan grote binnenpleinen, die het gebouw grote ruimtelijke en functionele meerwaarde bieden. Samen met het in 2008 in gebruik genomen Vrouw en Kind Centrum en het Thoraxcentrum uit 2004, is in 2015 een nieuw en modern medisch cluster ontstaan in de kern van het verzorgingsgebied in het stadscentrum van Enschede. De inrichting van het nieuwe ziekenhuis werd ontworpen volgens de principes van een ‘Healing Environment’.