Home / Projecten / Mega Cruise Pier Willemstad Curaçao

Mega Cruise Pier Willemstad Curaçao

Willemstad, Curaçao

Door het toenemend aantal cruiseschepen en ook de toenemende grootte van de cruiseschepen is er een tweede Mega Cruise Pier MPII ontwikkeld naast de reeds bestaande Mega Cruise Pier I in Otrabanda, Willemstad op Curaçao. Beide cruise steigers bevinden zich in een kustzone aan de rand van een koraalrif met waterdieptes tot 20 meter. Na het koraalrif wordt het zeer snel zeer diep tot wel enkele honderden meters.

Multipurpose steigers
De nieuwe cruise steiger MPII is geschikt voor de grootste bestaande cruiseschepen, waaronder de Oasis-klasse en de Ultra klasse. Ook wordt de bestaande 18 jaar oude cruise steiger MPI opgeknapt en versterkt voor de Quantum en Freedom klasse cruiseschepen. Beide steigers zijn multipurpose steigers omdat ook offshore schepen en VLCC-tankers hier af moeten kunnen meren.

De nieuwe cruise steiger heeft een lengte van 200 meter en is 20 meter breed. Deze is verbonden met het land via een verbindingsbrug. Naast de steiger zijn 4 dukdalven gebouwd met een capaciteit van 300 tot 500 ton. De steiger staat op stalen buispalen met een diameter van 1300 mm en een lengte tot 60 meter.

De steigers liggen aan open water en worden daardoor blootgesteld aan extreme klimatologische omstandigheden en hoge golven. De belangrijkste uitdaging lag in het verkrijgen van voldoende stabiliteit van de fundering van de steiger omdat de ondergrond bestaat uit kalkrijke rots met een hoog carbonaat gehalte.

Bijdrage Lievense
Het werk wordt uitgevoerd door BAM International als Design and Build contract. De bijdrage van Lievense bestond uit onderzoek doen naar diverse varianten inzake het op de markt brengen van het project, het reviewen en wijzigen van het masterplan en lay-out, het samenstellen van de aanbestedingsdocumenten, het begeleiden van het aanbestedingsproces en het ondersteunen van de opdrachtgever tijdens de uitvoering, waaronder het reviewen van het definitieve ontwerp van BAM International.

De steiger MPII is tussentijds opgeleverd op 12 november 2017 en een dag later in gebruik genomen.