Home / Projecten / Multiproductenleiding Vitol

Multiproductenleiding Vitol

Rotterdam - Antwerpen

Handelsonderneming Vitol, een grote speler in het leveren en vervoeren van onder meer vloeibare koolwaterstoffen, wil in de Europoort bij Euro Tank Terminal een eigen opslagcapaciteit van 1.000.000 m³ creëren. Vitol wenst deze in de toekomst direct te verbinden met diverse afnemers tot in het Antwerpse havengebied aan toe. De aanleg van een nieuwe leiding was hierbij noodzakelijk. Lievense heeft Vitol hierbij in het voortraject ondersteund.

Het beoogde leidingtracé heeft een lengte van ruim 100 kilometer en loopt door de leidingstroken van het havengebied Rotterdam, Leidingenstraat Nederland én het havengebied van Antwerpen. Lievense heeft de aanleg van deze leiding, inclusief diverse afsluiterstations, aantakkingen en productscheidingstations, tot en met het bestek voorbereid over het gehele traject.

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de leidingscapaciteit werd een ontwerp gemaakt voor een multiproductleiding. In deze leiding maakt een scheidingssysteem met rubberen ballen het mogelijk verschillende vloeibare koolwaterstoffen, in de categorieën K1, K2 en K3, achter elkaar door dezelfde stalen leiding te pompen.