Home / Projecten / OV Terminal Breda

OV Terminal

Breda

Het nieuwe treinstation heeft door de opvallende architectuur een ware metamorfose ondergaan. Lievense verwierf eind 2011 de opdracht voor de OV Terminal in Breda. Er is op basis van BIM gewerkt in opdracht van de aannemerscombinatie Ballast Nedam – Hurks.

3D modellering

Lievense heeft het hele model in 3D opgezet om het complete ontwerp inzichtelijk te maken. Lievense modelleerde zoals het in werkelijkheid uitgevoerd ging worden. Normaal gesproken tekent de constructeur alleen de vorm van de vloeren. Nu moest het aan de hand van de stortvolgorde worden opgezet en moesten de volumes van het beton exact kloppen. Dit betekende voor Lievense extra modelleerwerk, maar zorgde wel voor een enorme tijdwinst in de werkvoorbereiding. Daarnaast zorgde deze manier van modelleren ervoor dat eventuele fouten in een vroeg stadium werden ontdekt. En dat bracht de faalkosten in het bouwstadium weer omlaag.

De aannemer gebruikte dit 3D model vervolgens om, naast het onttrekken van planning en hoeveelheden, hier de bouwkundige elementen in te tekenen. Zo werd hier bijvoorbeeld bijna de gehele buitenschil in getekend, omdat het gebouw een bijzondere gevel kreeg. Op deze manier was de aannemer ervan verzekerd dat de constructie en bouwkundige elementen in elkaar pasten in de uitvoering.

Het stationsgebouw in Breda is in 2017 uitgeroepen tot BNA gebouw van het jaar! Een schitterende prestatie!