Home / Projecten / OV Terminal Breda

OV Terminal

Breda

Het nieuwe treinstation heeft door de opvallende architectuur een ware metamorfose ondergaan. Lievense verwierf eind 2011 de opdracht voor de OV Terminal in Breda. Er is op basis van BIM gewerkt in opdracht van de aannemerscombinatie Ballast Nedam – Hurks.

Lievense heeft het hele model in 3D opgezet om het hele ontwerp inzichtelijk te maken. Dit is een rijk model waar de aannemer zijn planning en hoeveelheden uit kan halen. Lievense modelleert zoals het in werkelijkheid uitgevoerd gaat worden; normaal gesproken tekent de constructeur alleen de vorm van de vloeren. Nu moet het aan de hand van de stortvolgorde worden opgezet en moeten de volumes van het beton exact kloppen. Dit betekent voor Lievense extra modelleerwerk, maar zorgt wel voor een enorme tijdwinst in de werkvoorbereiding. Daarnaast zorgt deze manier van modelleren ervoor dat eventuele fouten in een vroeg stadium worden ontdekt. En dat brengt de faalkosten in het bouwstadium weer omlaag.

De aannemer heeft dit 3D model vervolgens weer gebruikt om, naast het onttrekken van planning en hoeveelheden, hier de bouwkundige elementen in te tekenen. Zo is hier bijvoorbeeld bijna de gehele buitenschil in getekend, omdat het gebouw een bijzondere gevel gaat krijgen. Op deze manier was de aannemer ervan verzekerd dat de constructie en de bouwkundige elementen in elkaar pasten in de uitvoering.

Het stationsgebouw in Breda is in 2017 uitgeroepen tot BNA gebouw van het jaar! Een schitterende prestatie!