Home / Projecten / Parkeergarage Garenmarkt

Parkeergarage Garenmarkt

Leiden

Het centrum van Leiden krijgt, naast de diepste parkeergarage van Nederland onder de Lammermarkt, nog een bijzondere ondergrondse parkeergarage: een parkeergarage onder de Garenmarkt.

De parkeergarage wordt gerealiseerd door aannemerscombinatie Dura Vermeer Leiden en BESIX Nederland in opdracht van Gemeente Leiden. Architectenbureau VVKH is verantwoordelijk voor het ontwerp. De bouw is in het voorjaar van 2017 gestart en zal naar verwachting begin 2020 gereed zijn. In opdracht van de aannemerscombinatie is Lievense verantwoordelijk voor de uitwerking van de constructie van de garage, met uitzondering van het ontwerp van de bouwkuip.

De nieuwe parkeergarage heeft een diepte van 15 meter, bestaat uit 5 ondergrondse parkeerlagen, en beschikt in totaal over 425 parkeerplaatsen. De parkeergarage onder de Garenmarkt heeft een ovale vorm, net zoals een ijsbaan. Midden in de garage bevindt zich de hellingbaan voor zowel dalen als stijgen. De in- en uitrit van de garage bevinden zich aan de buitenkant van de garage. Aan deze kant wordt ook een vide gerealiseerd, die voetgangers toegang verschaffen tot de garage middels lift of trap.

De constructie

De wanden van de parkeergarage hebben te maken met een horizontale gronddruk, komend vanaf de lange zijkanten. Deze gronddruk wordt opgenomen door de vloeren op parkeerniveaus -2 en -3 en de vloeren aan beide korte zijkanten van de garage. Op parkeerlagen -2 en -3 worden om deze reden massieve voorgespannen platen met een dikte van 320 millimeter toegepast. Op niveau -4 is vanwege het kostenoogpunt een kanaalplaatvloer gekozen. De sprinklerinstallatie wordt in alle vloeren weggewerkt in een 130 millimeter druklaag. Daardoor moet gestempeld worden op de keldervloer.

Voor de vloer van niveau -1 is gekozen voor een massief voorgespannen vloerplaat met druklaag en niet voor een kanaalplaatvloer, omdat anders alles onderstempeld moest worden in de garage, wat niet praktisch is voor de snelheid van werken.

Uiteindelijk is met deze constructie een kolomvrije overspanning gerealiseerd van 15 meter.

Het parkeerdek

De bovenzijde van de parkeergarage is het plein de Garenmarkt. Het plein is onderhevig aan veranderlijke belasting, voornamelijk van winkelend publiek. Het plafond van de garage bestaat uit voorgespannen betonnen balken. Deze balken worden tijdens de bouw gebruikt als betonnen stempelraam en uiteindelijk volgestort als plafond van de garage.

In de ovalen aan de korte zijdes worden balken van 600 mm breed geplaatst met daaroverheen een breedplaatvloer. Door de vide lopen voorgespannen balken, hierdoor is de constructie deels zichtbaar wat een bijzonder effect geeft.

BIM

Het project wordt door alle partijen in BIM uitgewerkt, dit geldt ook voor de prefab onderdelen. Lievense doet dit met behulp van het programma Revit. Alle betrokken partijen werken hun eigen model uit in BIM die vervolgens wekelijks worden ingelezen in Sharepoint. Een aangewezen BIM-coördinator vanuit de aannemerscombinatie draagt zorg voor de clashcontroles. Deze worden tijdens de bouwvergadering gezamenlijk besproken.