Home / Projecten / Parkeergarage Lammermarkt

Parkeergarage Lammermarkt

Leiden

In het centrum van Leiden is een zeer gebruiksvriendelijke parkeergarage gerealiseerd. Met zeven ondergrondse bouwlagen heeft de parkeergarage een diepte hebben van 22 meter, waardoor dit de diepste parkeergarage van Nederland is! De cilindrisch ontworpen parkeergarage herbergt plek voor 525 auto’s. In opdracht van betonleverancier Holcon werkte Lievense aan de detailengineering van het beton.

Lievense bedacht op het al bestaande ontwerp een alternatief, een zelfdragende vloer die niet onderstempeld hoeft te worden, waarmee veel tijd wordt bespaard voor de aannemer. Lievense ontwierp een voorgespannen prefab vloerplaat, die vanwege het ontwerp van de parkeergarage ook nog eens getordeerd is. De vloeren worden opgelegd op prefab balken en kolommen en overspannen de complete ‘wokkel’ van de parkeergarage, waarmee de voorgespannen vloeren 15,5 meter kolomvrij overspannen.

Vanwege de vorm van de parkeergarage, een cilindrische wokkel, stond Lievense voor een aantal constructieve uitdagingen. Zoals het ontwerpen van de vloerplaten, maar ook de oplegging van de vloerplaten op de prefab balken. Doordat deze horizontale prefab balken in een cirkel excentrisch op de kolommen gelegd moesten worden, ontstonden er extra krachten. Door een koppeling tussen de kolommen, balken en prefab vloerplaten is dit ondervangen.

Bij het project is volgens BIM gewerkt. Al in de ontwerpfase is er gewerkt met een gezamenlijk BIM-model. Architect JHK en hoofdconstructeur RoyalHaskoningDHV stelden hun BIM model beschikbaar voor de volgende fase in het ontwerp en de uitvoering. Lievense heeft hierop aangehaakt. Het model voor de uitvoeringsengineering is gelinkt aan het centrale model van de architect en hoofdconstructeur. Richting de uitvoeringsfase werd het centrale model overgenomen door aannemerscombinatie Dura Vermeer / BESIX, die ook de BIM coördinatie en clash controle verzorgde.

Foto’s: Buro JP.