Home / Projecten / Parkeergarage Lammermarkt

Parkeergarage Lammermarkt

Leiden

In het centrum van Leiden is een zeer gebruiksvriendelijke parkeergarage gerealiseerd. Met zeven ondergrondse bouwlagen heeft de parkeergarage een diepte van 22 meter, waardoor dit de diepste parkeergarage van Nederland is. De cilindrisch ontworpen parkeergarage herbergt plek voor 525 auto’s. In opdracht van betonleverancier HOLCON werkte Lievense I WSP aan de detailengineering van het beton.

Detailengineering

Lievense I WSP bedacht op het al bestaande ontwerp een alternatief, een zelfdragende vloer die niet onderstempeld hoeft te worden, waarmee veel tijd werd bespaard voor de aannemer. Lievense I WSP ontwierp een voorgespannen prefab vloerplaat, die vanwege het ontwerp van de parkeergarage ook nog eens getordeerd is. De vloeren zijn opgelegd op prefab balken en kolommen en overspannen de complete ‘wokkel’ van de parkeergarage, waarmee de voorgespannen vloeren 15,5 meter kolomvrij overspannen.

Vanwege de vorm van de parkeergarage, een cilindrische wokkel, stond Lievense I WSP voor een aantal constructieve uitdagingen. Denk aan het ontwerpen van de vloerplaten, maar ook de oplegging van de vloerplaten op de prefab balken. Doordat deze horizontale prefab balken in een cirkel excentrisch op de kolommen gelegd moesten worden, ontstonden er extra krachten. Door een koppeling tussen de kolommen, balken en prefab vloerplaten is dit ondervangen.

BIM

Bij het project werd volgens BIM gewerkt. Al in de ontwerpfase werd gewerkt met een gezamenlijk BIM model. Architect JHK en hoofdconstructeur RoyalHaskoningDHV stelden hun BIM model beschikbaar voor de volgende fase in het ontwerp en de uitvoering. Lievense I WSP haakte hierop aan. Het model voor de uitvoeringsengineering werd gelinkt aan het centrale model van de architect en hoofdconstructeur. Richting de uitvoeringsfase werd het centrale model overgenomen door aannemerscombinatie Dura Vermeer / BESIX, die ook de BIM coördinatie en clash controle verzorgde.

Foto’s: Buro JP.