Home / Projecten / Parkeergarage Museumkwartier Den Haag

Parkeergarage Museumkwartier

Den Haag

Eind december 2016 is, in hartje Den Haag, de hypermoderne ondergrondse parkeergarage Museumkwartier officieel geopend en opengesteld voor publiek. In de zomer van 2015 werd gestart met de bouw. De parkeergarage is ontwikkeld door Ontwikkelcombinatie PTV, een samenwerking tussen SENS real estate en Dura Vermeer Divisie Infra. Dura Vermeer Beton- en Waterbouw was verantwoordelijk voor de daadwerkelijke bouw. In opdracht van HOLCON, leverancier van het prefab beton, heeft Lievense meegewerkt aan de realisatie van de garage.

De parkeergarage is gelegen onder het Haags Tournooiveld, rond de Hofvijver, het Binnenhof en het Lange Voorhout. Dit gebied heeft de naam Museumkwartier gekregen omdat er diverse musea en culturele instellingen, zoals het Mauritshuis, de Gevangenpoort, Haags Historisch Museum en Escher in het Paleis gehuisvest zijn. De parkeergarage heeft de gelijkwaardige naam Museumkwartier gekregen. Met recht een zeer bijzondere locatie!

Parkeergarage Museumkwartier biedt parkeergelegenheid aan 320 auto’s, verdeeld over drie ondergrondse lagen, en is voorzien van diverse luxe faciliteiten, zoals hoogwaardige voetgangerspaviljoenen, vloercoating, LED verlichting en kentekenherkenning. Bezoekers kunnen indien gewenst contactloos betalen bij de uitritten, wat het in- en uitrijden vergemakkelijkt. Ook beschikt de parkeergarage over een parkeergeleidingssysteem, zodat bezoekers via de kortste route naar een vrije parkeerplek worden geleid. Daarnaast zijn er acht oplaadpunten voor elektrische auto’s, zeven mindervalide plaatsen en toiletten aanwezig.

De inrit van de parkeergarage bevindt zich buiten het gebouw en is gelegen naast de Amerikaanse Ambassade aan de Korte Voorhout. Vanaf de ingang leidt een lange inrit bezoekers richting de eerste ondergrondse verdiepingslaag. Projectleider Wim Looman: “Vanwege de beperkte ruimte voor deze garage in het hart van Den Haag moesten we slimme oplossingen bedenken voor het inrijdende en uitrijdende verkeer. Voor stijgend en dalend verkeer van en naar de tweede en derde verdieping zijn zogenaamde ‘halve maanwokkels’ gerealiseerd. De wokkels bestaan uit prefab betonelementen afgestort met een druklaag. Elke wokkel bestaat uit ongeveer 20 verschillende elementen, ieder met een andere afmeting. Ze zijn gemaakt met behulp van één basismal, waar de juiste verdraaiing / tordering in zit. Met deze mal worden alle elementen vervaardigd. De uitrit van de garage is vervolgens in het oppervlak van het gebouw verwerkt.”

Boven de parkeergarage loopt een weg met dagelijks (tram)verkeer en het plafond van de garage moet dus een hoge belasting aankunnen. Het plafond van de parkeergarage is, in verband met deze grondbelasting, gemaakt van volstortliggers. Deze zijn gemaakt van prefab beton met wapening en zijn vervolgens deels volgestort. Deze constructie komt uit de infrawereld en wordt ook wel de viaductconstructie genoemd, omdat het vergelijkbaar is met de belasting die een viaduct moet kunnen dragen.

De bouwput
De bouwput van de parkeergarage bestaat uit diepwanden. Een ronde vorm kan veel meer druk opnemen dan de rechthoekige vorm die hier is toegepast. Daarom moesten de aanwezige vloeren in het gebouw de diepwand ondersteunen en helpen om de buitendruk op te nemen. De gronddruk veroorzaakt hierbij de grootste drukkracht. Er is gekozen voor kanaalplaatvloeren met druklaag. Omdat er 16 meter kolomvrij overspannen moest worden, was de toepassing van kanaalplaten de enige optie. De druklaag is hierbij gedilateerd gebleven ten opzichte van de draaglijnen. De vloeren zijn in het midden van de garage opgelegd op kolommen, waardoor er aan beide zeiden van de kolommen ruimte is voor 2 parkeervakken en een rijstrook.

Ter hoogte van de halve maan wokkels konden geen kolommen toegepast worden als vloerondersteuning. Wim Looman: “Hiervoor moesten we dus een andere oplossing bedenken. We hebben bij voorhulp constructie gekozen voor stalen balken in het plafond, die vanaf de diepwand aan de zijkant lopen naar de derde kolom, omdat de eerste twee kolommen dus ontbreken. Deze stalen balken overspannen 8 meter 70.” De oplossing is deels prefab, met stalen balken en wapening, die op locatie nog zijn afgestort met beton.