Home / Projecten / Parkeergarage P3 Schiphol

Parkeergarage P3 Schiphol

Amsterdam

Voor een capaciteitsuitbreiding van het parkeren bij Schiphol werd een nieuwe parkeergarage op het lang parkeren terrein P3 gerealiseerd. Het vijflaagse gebouw biedt plaats aan zo’n 2.600 auto’s. Het centraal gelegen atrium vormt een belangrijk oriëntatiepunt voor bezoekers. De parkeergarage is zo opgezet dat bezoekers gemakkelijk en snel hun weg kunnen vinden. Aan beide kanten van het atrium is een zogeheten wokkel ontwikkeld voor het stijgend en dalend verkeer.

Lievense werkte in opdracht van aannemer Ballast Nedam als hoofdconstructeur en staalconstructeur aan dit project. Daarnaast heeft Lievense betonmengsel advies gegeven en het betonstorten begeleid. De parkeergarage is compleet in BIM uitgewerkt voor zowel de ontwerpfase als uitvoeringsfase. Het team dat aan dit project werkte, was gesitueerd op locatie op Schiphol. Zo kon snel en direct overleg plaatsvinden tussen de architect, installateur, aannemer, constructeur en staalleverancier.

Stalen constructie

Het gebouw is opgebouwd uit een complete staalconstructie, met als verdiepingsvloeren kanaalplaatvloeren 320 met een druklaag. In het midden van het gebouw zit een atrium, waaromheen de stijg- en daalpunten voor de auto’s zijn gesitueerd. Het hoofdtrappenhuis van de garage bevindt zich aan de buitenkant en inwendig bevinden zich nog drie noodtrappenhuizen.

Brandveiligheid

Het gebouw heeft een brandeis van 60 minuten. Door brandadviseur Nieman is een document opgesteld, waarin de brandontwikkeling is gebaseerd op maximaal vier auto’s die gelijktijdig in brand staan. Omdat het een open garage is (geen dichte gevels), is de hoeveelheid warmte minimaal in geval van brand. De staaltemperatuur loop in geval van brand op tot ongeveer 400 à 500 graden. De stalen liggers van de constructie zijn zo berekend dat ze de spanning bij deze temperatuur kunnen opnemen. Dit betekent dat extra brandwerende voorzieningen niet benodigd zijn in de garage, maar dat de constructie de spanning bij brand kan opnemen.