Home / Projecten / Parkeergarage RAI Amsterdam

Parkeergarage RAI

Amsterdam

Aan de Stegge Twello heeft in opdracht van RAI Amsterdam een flexibel inzetbare garage met duizend parkeerplaatsen bij het RAI-complex gebouwd. Na een selectiefase, waaraan Lievense deelnam, kreeg ADST de opdracht op basis van een Design & Build.

De korte bouwtijd en beperkt beschikbare ruimte op de bouwlocatie waren maatgevend voor het constructieve ontwerp van Lievense. Gekozen is het gebouw in delen van “achter naar voren” op te bouwen, waarbij zware mobiele “rups”bouwkranen zichzelf “uit de bouwplaats” werken. Een centrale torenkraan bleek niet toereikend in bouwsnelheid en hijsvermogen.

Het gebouw heeft 3 kanaalplaatoverspanningen van ca 16,00m, gedragen door een prefab balkstructuur, met een overspanning van 7,50m. Gekozen is om de verspringende kolomstructuur van de boven- en onderbouw met een verdiepingshoge vakwerkconstructie te overbruggen. Deze vakwerken worden kant en klaar aangevoerd (transport- en takelgewicht ca. 38 ton/stuk), waardoor tijdelijke onderstempelingen niet nodig zijn en een hoog bouwtempo gehaald gaat worden.

Het sluitstuk van de bouw zijn de in- en uitritten. Deze ronde “wokkels” worden opgebouwd uit losse prefab betonnen T-stukken (wand en vloeruitkraging), die al dan niet in verband op elkaar gestapeld worden. Deze constructie kan vergeleken worden met een “ton”, zonder kransen (zogenaamde rondlopende trekbanden) valt deze in duigen.