Home / Projecten / Parkeergarage RAI Amsterdam

Parkeergarage RAI

Amsterdam

Aan de Stegge Twello heeft in opdracht van RAI Amsterdam een flexibel inzetbare garage met duizend parkeerplaatsen bij het RAI-complex gebouwd. Na een selectiefase, waaraan Lievense deelnam, kreeg Aan de Stegge Twello de opdracht op basis van een Design & Build.

Het gebouw wordt gekenmerkt door een strakke, rechthoekige vorm met aan de zuidzijde twee opvallende spiralen, de zogenaamde ‘wokkels’, voor toe- en afvoer van verkeer. Door deze gescheiden toe- en afvoer kan het parkeren snel en efficiënt afgehandeld worden, een belangrijke wens van de RAI. Ze zijn beeldbepalend voor het gebouw, duidelijk zichtbaar vanaf de ringweg, en ’s avonds benadrukken blauwe LED-lijnen hun elegante vorm.

Multifunctioneel gebouw

Het parkeergebouw is een ‘stand alone’ parkeergarage, én een multifunctioneel inzetbaar gebouw. Doordat de eerste verdieping twee keer zo hoog is (7,2 meter) als de bovenliggende parkeervloeren, ontstaat een ruime hal die ingezet kan worden als extentiehal en congresruimte. De 2.800m2 grote hal heeft zo weinig mogelijk kolommen, zodat de ruimte op allerlei manieren ingericht kan worden. Dit is gerealiseerd door een hoofddraagstructuur met een verspringende kolomstructuur, omdat er een grotere kolomvrije overspanning gerealiseerd moest worden voor de multifunctionele hal.

Vanwege de verspringende kolomstructuur moesten op de derde bouwlaag verdiepingshoge vakwerkspanten worden gemaakt. Het stalen hoofdspant is uit 3 delen opgebouwd van elk 30 tot 40 ton, die op de bouwplaats aan elkaar zijn gelast. Het uit HD-profielen opgebouwde stalen spant rust op prefab betonnen kolommen. De oplegging van deze elementen heeft een reactiekracht van 27.000 kN. Er is gekozen voor een ongewapende mortelvoeg. De kolommen zijn voorzien van een vergrote kolomkop om de (splijtende) randspanningen in de mortelvoeg acceptabel te houden.

Verder is de begane grondvloer opgebouwd uit prefab betonnen omgekeerde T-liggers die normaliter worden toegepast bij viaducten. De reden hiervoor is de, door de opdrachtgever vereiste, vloerbelasting van 30 kN/m2 bij een overspanning van nog steeds 16 meter.

Bouwfasering

De korte bouwtijd en beperkt beschikbare ruimte op de bouwlocatie waren maatgevend voor het constructieve ontwerp van Lievense. Het gebouw is in vier fases van ‘achter naar voren’ gebouwd, waarbij zware, mobiele rupskranen zichzelf uit de bouwplaats werkten. Elke bouwfase werd volledig op hoogte
gebouwd met een eigen (tijdelijke) stabiliteit voordat de volgende fase werd opgetrokken. Door het toepassen van prefab bouwelementen op een bouwlocatie met zeer beperkte ruimte, bleef de vereiste snelheid in het bouwproces gehandhaafd, gezien de strakke deadline met exposities die al gepland
waren.

Het gebouw heeft 3 kanaalplaatoverspanningen van ongeveer 16 meter, gedragen door een prefab balkstructuur met een overspanning van 7,50 meter. Er werd gekozen om de verspringende kolomstructuur van de boven- en onderbouw met een verdiepingshoge vakwerkconstructie te overbruggen. Deze vakwerken werden kant en klaar aangevoerd (transport- en takelgewicht zo’n 38 ton per stuk), waardoor tijdelijke onderstempelingen niet nodig waren en een hoog bouwtempo kon worden gehaald.

Opvallende wokkels

De wokkels vormden constructief gezien de grootste uitdaging. Ze wentelen zich rond een betonkern van 10 meter naar boven, eindigen op het dak en hebben een vrij uitkragende vloer van 5900mm. Ze zijn vervaardigd uit losse, op elkaar gestapelde L-vormige prefab betonnen elementen met elk een gewicht van circa twintig ton en zijn verticaal gestapeld. Door de vrij uitkragende elementen ontstaan er spiraalvormige rondloopkrachten in de wokkelconstructies. Doordat de verticalen naden niet constructief bleken, ontstaan in deze situatie met recht gestapelde elementen grote schuifkrachten tussen de elementen onderling. Door de toepassing van tussenvloeren in de kern, gemaakt van prefab breedplaatvloeren, wordt deze kracht nu per vloergedeelte opgenomen.