Home / Projecten / PostNL distributiecentrum Nieuwegein

PostNL distributiecentrum

Nieuwegein

Het gebouw voor PostNL past in een reeks gelijkvormige sorteercentra, waarvan er in de afgelopen vijf jaar meer dan tien zijn gerealiseerd door aannemer Aan de Stegge Twello en Lievense. De vestiging in Nieuwegein wijkt echter af door de aanwezigheid van een aangrenzend crossdock en een derde bouwdeel genaamd cargohub. Bovendien is de overspanning van de dakconstructie aan de voorzijde groter.

Het gebouw van het sorteercentrum heeft een U-vormige plattegrond en kent hoofdzakelijk een bouwlaag. Aan een zijgevel van het gebouw en aan de einden van de “U” komt echter een verdieping voor. Via een ten opzichte van het maaiveld verhoogde beganegrondvloer waarin dockstations zijn voorzien is het laden en lossen van goederen mogelijk. Bij het grote vloerveld onderin de “U” is een omvangrijke sorteermachine geplaatst. Hier bevindt zich een grote vakwerkligger met 35 meter overspanning.

Aan de kopgevel is een luifel aanwezig. De crossdock is een enkellaagse hal, het heeft aan twee zijden laadperrons. Het derde bouwdeel de Cargohub is voor het grootste deel enkellaags, met echter een strook kantoren op een verdiepingsvloer aan de kopgevel.

De bouwaanvraag is ingediend onder de vlag van PostNL, de besteks- en uitvoeringsfase zijn uitgevoerd in opdracht van Aan de Stegge. Tenslotte zijn in opdracht van staalbouwer Van den Brink nog de detailaansluitingen van de staalconstructie verzorgd. Als gevolg van deze keuze kon een zeer korte doorlooptijd van de uitvoeringsfase worden gehaald.