Home / Projecten / Renovatie Cruise Terminal Rotterdam

Renovatie Cruise Terminal

Rotterdam

De Cruise Terminal is de voormalige vertrekhal van de Holland Amerika Lijn. Het gebouw dateert uit 1949 en is inmiddels een industrieel erfgoed. Het gebouw kenmerkt zich door de zes bogen. Achter een van deze bogen bevindt zich een restaurant en de andere vijf bogen herbergen een evenementenhal, die ook gebruikt wordt als aankomst- en vertrekhal voor cruiseschepen. De gemeente Rotterdam wil de markante ligging en uitstraling van het gebouw verder benutten voor de cruiseschepen die nu weer regelmatig Rotterdam aandoen.

Voor de evenementenhal, waar o.a. bedrijfs- en dancefeesten gehouden worden, worden bouwkundige aanpassingen gedaan om het binnenklimaat te verbeteren en worden voorzieningen getroffen om het geluidsoverlast naar de omgeving te beperken. Door het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) is ons gevraagd om de draagkracht van de verdiepingsvloer te beoordelen aan de hand van de bestaande constructiegegevens. Daarnaast is een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheid om extra massa op de gebogen daken aan te brengen t.b.v. de geluidsreductie.

Bij het beoordelen van de bestaande schaaldaken is gebruik gemaakt van de ouderwetse archieftekeningen, die wij getraceerd hebben. Uit de tekeningen blijkt dat de spatkrachten uit de gebogen daken via het spant in de vooren achtergevel worden afgevoerd. In eerste instantie is dit herleid uit de wijze waarop de wapening in het dak is aangebracht. Om de capaciteit van de constructie exact te onderzoeken zijn de bestaande boogdaken in een 3D model ingevoerd in Robot. Uit de vergelijking van de wapeningstekeningen en de Robot berekeningen blijkt dit exact overeen te komen.