Home / Projecten / Renovatie Cruise Terminal Rotterdam

Renovatie Cruise Terminal

Rotterdam

De Cruise Terminal is de voormalige vertrekhal van de Holland Amerika Lijn. Het gebouw dateert uit 1949 en is inmiddels een industrieel erfgoed. Het gebouw kenmerkt zich door zes bogen. Achter een van deze bogen bevindt zich een restaurant. De andere vijf bogen herbergen een evenementenhal die ook gebruikt wordt als aankomst- en vertrekhal voor cruiseschepen. De gemeente Rotterdam wilde de markante ligging en uitstraling van het gebouw verder benutten voor de cruiseschepen die regelmatig Rotterdam aandoen.

Voor de evenementenhal, waar onder meer bedrijfs- en dancefeesten gehouden worden, zijn bouwkundige aanpassingen gedaan om het binnenklimaat te verbeteren. Ook zijn voorzieningen getroffen om de geluidsoverlast naar de omgeving te beperken. Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) vroeg Lievense om de draagkracht van de verdiepingsvloer te beoordelen aan de hand van bestaande constructiegegevens. Daarnaast werd onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheid om extra massa op de gebogen daken aan te brengen ten behoeve van geluidsreductie.

Bij de beoordeling van de bestaande schaaldaken werd gebruik gemaakt van ouderwetse archieftekeningen die Lievense had getraceerd. Uit de tekeningen bleek dat de spatkrachten uit de gebogen daken via het spant in de vooren achtergevel werden afgevoerd. In eerste instantie werd dit herleid uit de wijze waarop de wapening in het dak was aangebracht. Om de capaciteit van de constructie exact te onderzoeken, werden de bestaande boogdaken in een 3D model ingevoerd in Robot. Uit de vergelijking van de wapeningstekeningen en de Robot berekeningen bleek dit exact overeen te komen.