Home / Projecten / Renovatie en herbestemming Nettenfabriek

Renovatie en herbestemming Nettenfabriek

Apeldoorn

Het oude jaren 50 pand ‘De Nettenfabriek’ in Apeldoorn is compleet gerenoveerd, zodat Hogeschool Saxion zich hierin kon vestigen. In totaal is er, samen met een deel nieuwbouw, 4.500 m2 beschikbaar gekomen voor het Saxion. Het pand stond al jaren leeg en moest daarom grondig aangepakt worden.

Lievense was als constructeur en bouwkundig adviseur betrokken bij de renovatie van 1000 m² bestaande bouw. Om het pand weer bruikbaar te maken en te upgraden, werden diverse doorbraken gerealiseerd. Het pand kreeg een nieuwe gevel en er werden maatregelen genomen om de energiezuinigheid van het pand op een goed niveau te krijgen.

Hergebruik bestaande constructie

De bestaande hoofddraagconstructie van het gebouw is bestaan gebleven. Lievense constateerde aan de hand van de NEN8700 voor de bestaande bouw dat de capaciteit van de bestaande constructie voldoende was voor de nieuwe bestemming. Er werden wel diverse doorbraken gemaakt en ook kwamen er nieuwe vloeren in. De bestaande houten vloeren werden vervangen door geïsoleerde betonvloeren, waarin ook direct vloerverwarming werd geïntegreerd. Omdat er weinig bekend was over het gebouw heeft Lievense bouwkundige opnames gedaan en dit compleet digitaal uitgetekend.

Integraal bouwkundig advies

Ook hebben wij geadviseerd over bouwfysica (geluid en brandveiligheid), energie (isolatie en energieverbruik), installaties en bouwkostenadvies. Omdat het gebouw aan een spoorlijn ligt én vrij oud is, was geluid een zeer belangrijk onderdeel.

Vanwege de complete renovatie heeft Lievense met haar energieadvies een flinke duurzaamheidsslag kunnen maken voor het pand. Door middel van het opstellen van een EPC berekening, vergezeld door diverse maatregelen, kon het pand behoorlijk energiezuinig worden gemaakt. Deze maatregelen zijn bijvoorbeeld isolatie in vloer, dak en gevel. Ook is gekozen voor de juiste installaties en vloerverwarming. Het bouwkostenadvies was ook een onderdeel van onze werkzaamheden, voor de bouwkundige, constructieve en W&E voorzieningen.

Tot slot verzorgde Lievense voor de verbouw en renovatie van de Nettenfabriek de aanvraag van de complete omgevingsvergunning. De renovatie van het pand startte in september 2015 en was begin 2016 gereed.