Home / Projecten / Renovatie en herbestemming Nettenfabriek

Renovatie en herbestemming Nettenfabriek

Apeldoorn

Het oude jaren 50 pand ‘De Nettenfabriek’ in Apeldoorn wordt compleet gerenoveerd, zodat Hogeschool Saxion hierin kan trekken. In totaal zal er, samen met een deel nieuwbouw, 4.500 m2 beschikbaar zijn voor het Saxion. Het pand staat al jaren leeg, dus moet flink aangepakt worden.

Lievense was betrokken bij de renovatie van 1000 m² bestaande bouw, als constructeur en bouwkundig adviseur. Om het pand weer bruikbaar te maken en te upgraden, worden er diverse doorbraken gerealiseerd. Het pand krijgt een nieuwe gevel en er worden maatregelen genomen om de energiezuinigheid van het pand op een goed niveau te krijgen.

Hergebruik bestaande constructie
De bestaande hoofddraagconstructie van het gebouw blijft bestaan. Onze constructieadviseurs hebben aan de hand van de NEN8700 voor de bestaande bouw geconstateerd dat de capaciteit van de bestaande constructie voldoende is voor de nieuwe bestemming. Er worden wel diverse doorbraken gemaakt en ook komen er nieuwe vloeren in. De bestaande houten vloeren worden vervangen door geïsoleerde betonvloeren, waarin ook direct vloerverwarming wordt geïntegreerd.

Omdat er weinig meer bekend was over het gebouw heeft Lievense bouwkundige opnames gedaan en dit compleet digitaal uitgetekend.

Integraal bouwkundig advies
De afdeling Bouwadvies heeft in diverse aspecten geadviseerd, onder andere bouwfysica (geluid en brandveiligheid), energie (isolatie en energieverbruik), installaties en bouwkostenadvies.

Omdat het gebouw aan een spoorlijn ligt én vrij oud is, is geluid een belangrijk onderdeel voor de toekomstige gebruiker, het Saxion.

Vanwege de complete renovatie heeft Lievense met haar energieadvies een flinke duurzaamheidsslag kunnen maken voor het pand. Door middel van het opstellen van een EPC berekening vergezeld door diverse maatregelen, kan het pand behoorlijk energiezuinig worden gemaakt. Deze maatregelen zijn o.a. isolatie in vloer, dak en gevel, maar ook is er gekozen voor de juiste installaties en vloerverwarming. Het bouwkostenadvies was ook een onderdeel van onze werkzaamheden, voor de bouwkundige, constructieve en W&E voorzieningen.

De renovatie van het pand is in september 2015 gestart en was begin 2016 gereed. Lievense verzorgde voor de verbouw en renovatie van de Nettenfabriek de aanvraag van de complete omgevingsvergunning.