Home / Projecten / Renovatie Leidsebrug Amsterdam

Renovatie Leidsebrug

Amsterdam

In het centrum van Amsterdam wordt gewerkt aan de vernieuwing van het Leidseplein en omgeving. Na een half jaar ontwerpen en een jaar bouwen, is de renovatie van de Leidsebrug, een tientallen jaren oud Rijksmonument afgerond. De brug was bijna 100 jaar oud en was daarmee aan vervanging toe. Lievense heeft meegewerkt aan dit project als hoofd- en betonconstructeur in opdracht van BAM Infra. De complete fasering, bestaande fundaties en het kunstwerk is door Lievense in REVIT uitgewerkt.

De Leidsebrug voert over de Singelgracht en verbindt het Leidseplein en de Marnixstraat met het zuidenwestelijk deel van Amsterdam (Leidsebosje en Stadhouderskade). De brug heeft een totale afmeting van 30 x 20 meter en wordt intensief gebruikt door voetgangers, fietsers, taxi’s, bussen en trams. Dagelijks maken duizenden mensen gebruik van deze brug.

In april 2016 werd gestart met de renovatie van de brug. Het aanzicht van de brug blijft behouden, omdat het een Rijksmonument betreft. Tijdens deze renovatie was de brug alleen toegankelijk voor het tramverkeer. Voor voetgangers en fietsers werd een tijdelijke brug gerealiseerd naast de te renoveren brug.

Slimme fasering

Opmerkelijk aan dit project was de slimme fasering waardoor het tramverkeer nauwelijks hinder heeft ondervonden tijdens de realisatie. De brug werd in een aantal fasen vervangen. Allereerst werd een gedeelte van de brug gesloopt waarbij trams ongestoord over het middengedeelte van de brug konden blijven rijden. Tegelijkertijd werd boven het water een nieuw middendeel gebouwd.

In slechts een weekend werd het oude middendeel van de brug gesloopt en vervangen door het nieuw gebouwde middendeel. Dit heeft geresulteerd in minimale overlast voor het tramverkeer. Vervolgens werden de nieuwe zijkanten gerealiseerd aan het vervangen middendeel. De brug rust op twee eeuwenoude funderingen. Voor de nieuwe aan te brengen fundatie moest rekening gehouden worden de met vele al aanwezige fundatiepalen. Een flinke uitdaging!