Home / Projecten / Revitalisering IJsbaan Thialf

Revitalisering IJsbaan Thialf

Heerenveen

Nadat bekend werd dat Thialf niet in aanmerking kwam voor nieuwbouw, werd besloten tot revitalisering van het bestaande schaatsstadion. Onderdeel van het plan was de realisatie van een nieuwe schaatsbaan, inclusief de vernieuwing van alle installaties in de hal. Ook werden topsporttrainingsfaciliteiten in de bestaande hal gerealiseerd en kregen alle ruimtes zicht op de ijsbaan.

Toekomstbestendig gebouw

Alles wat werd vernieuwd, is toekomstbestendig. Dit vroeg om een integrale bouwkundige  en installatietechnische benadering. Er werd gekozen voor een opzet waarbij onderdelen elkaar maximaal versterken: een gebouw met de nodige flexibiliteit dat schaatservaring en -beleving optimaal faciliteert, een centraal installatieconcept met slimme bouwkundige en installatietechnische zonering, modulaire opzet, duurzaam en (grotendeels) zelfvoorzienend energieconcept.

Het hoofdgebouw wordt gevormd door de 400 meter baan. Deze is in 1986 gebouwd en het ontwerp gold destijds als zeer vooruitstrevend en de constructie blonk uit in minimalistisch materiaalgebruik. De baan is een gebouw met een grote ijsvloer en omgeven door een tribune en verdiepingsvloer met over het geheel een dak. Aronsohn presenteerde in bouwteamverband met Heddes het winnende ontwerp tijdens de aanbesteding. Lievense werd door Hutten Metaal BV gevraagd voor de staalconstructie.

Realisatie grote kostenbesparing

Lievense was in deze rol verantwoordelijk voor het berekenen van de staaldetailaansluitingen en het onderzoeken of optimaliseringen mogelijk waren in het ontwerp van de staalconstructie. Ook hebben wij het montageplan van de staalconstructie en kanaalplaatvloeren gemaakt. Onder grote tijdsdruk werden de optimalisaties berekend en ingediend, waarmee voor de opdrachtgever een ton aan kosten is bespaard. Grootste aanpassing was het omzetten van ruimtelijke spanten naar vlakke 2D-spanten waardoor voor de staalbouwer een eenvoudiger fabricage- en transportproces werd gecreëerd.