Home / Projecten / Sportcentrum Nieuw Tijenraan

Sportcentrum Nieuw Tijenraan

Raalte

In sportcomplex Nieuw Tijenraan gaan sport en beweging samen met sociale en maatschappelijke functies als ontmoeting, educatie en zorg. Lievense was verantwoordelijk voor de complete engineering van de onderbouw (palenplan, baden, kelder, fundering) en de bovenbouw (prefab beton- en staalconstructie).

Duurzaam sportcomplex

Het tweelaagse multifunctionele sportcentrum beschikt over twee koppelbare sporthallen met tribunes, een 25-meter wedstrijdbad, doelgroepenbad, recreatiebad, kantoor- en vergaderruimte, biljartruimte, beach sportveld, fysiofitness, technische ruimte, was- en kleedruimte, horeca en een ontmoetingsplein. Het vloeroppervlak van de begane grond bedraagt +/- 7.600 m2 en van de eerste verdieping +/- 3.300 m2. Het ontwerp van het sportcomplex leende zich goed voor een iets meer robuust gebouw. Er zijn bij de realisatie de nodige duurzaamheidsmaatregelen getroffen, waardoor het een zeer duurzaam sportcomplex is.

Gevarieerde prefab elementen

De bad- en kelderwanden, de balken en kolommen in de kelder en de wanden (dragend en niet-dragend) op de begane grond zijn gemaakt van prefab beton. Hiervoor heeft Lievense het teken- en rekenwerk gedaan. Het uitwerken van het prefab voor een sportcomplex op deze schaal vormde een grote uitdaging, omdat er veel variatie in de elementen zat. Voor prefab is repetitie wat betreft de elementen normaal gesproken zeer gebruikelijk. Daar was bij dit sportcomplex echter geen sprake van. Dit maakte het project bijzonder en opmerkelijk. De coördinatie van alle sparingen, in te storten leidingen en dergelijke kostte extra tijd en moeite, om te kunnen blijven voldoen aan de productiesnelheid van het prefab.

De combinatie Vaessen BV, Slangen + Koenis en Lievense heeft ruime ervaring met prefab zwembaden en kelders. Wat betreft dit specifieke project zag men vooral een groot voordeel in de bouwsnelheid die kon worden gerealiseerd dankzij prefab, ondanks de grote variatie in elementen.