Home / Projecten / Stalen woningen Apeldoorn

Stalen woningen

Apeldoorn

Voor het project drie stalen woningen aan de Veenhuizerweg in Apeldoorn ontving Lievense als hoofdconstructeur de Nationale Staalprijs 2010. Als adviseur heeft Lievense, in nauwe samenwerking met Courage Architecten, veel bijgedragen aan dit project. Zo is onder andere meegedacht over het realiseren van een slanke vloerconstructie en geïntegreerde stalen liggers om een grote overspanning van de glazen pui te realiseren. Ook heeft Lievense geadviseerd op gebied van klimaatbeheersing en het voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit.

Bijzondere staalconstructie

Kenmerkend voor de woningen zijn de langgerekte plattegronden met in de lange westgevel grote glasopeningen. Dit zorgt ervoor dat er sprake is van veel daglichttoetreding in de huizen. De overige zijgevels zijn juist vrij gesloten, om toch een stuk privacy te bieden. De woningen zijn ontworpen vanuit de IFD-gedachte: industrieel gefabriceerd, met een lage energiebehoefte voor verwarmen en koelen, maximale indelingsvrijheid en demontabel bij aanpassing of sloop. Een stalen draagconstructie maakt de grote raamopeningen mogelijk. Voor de verdiepingsvloeren zijn staalplaat-betonvloeren gebruikt. De gevels zijn samengesteld uit thermisch verzinkte binnendozen met minerale wol en geprofileerde staalplaat met hoogwaardige plasticolcoating.

Functionele en aangename woningen

Het juryrapport luidde als volgt: “Nuchter, ingetogen en zonder aandachttrekkende details. Deze woningen laten overtuigend zien dat met staal mooie, functionele en aangename woningen zijn te maken die niet alleen bereikbaar zijn voor zeer vermogende particulieren. En ook dat met industriële producten schakering en variatie mogelijk is. Een bijzonder fraai en toegankelijk ensemble en visitekaartje. Dit project breekt een lans voor een meer structureel en grootschaliger gebruik van staalconstructies in de (vrijstaande) woningbouw. Consequent, ver boven gemiddeld, prijzenswaardig. Zo zou je wensen dat veel meer woningbouw zou zijn. Dit project is een overtuigende winnaar in deze categorie.”