Home / Projecten / Station Europapark

Station Europapark

Groningen

Vlakbij stadion de Euroborg van FC Groningen verrees is 2012 een nieuw station, genaamd station Europapark. In februari 2012 ging voor de bouw ervan het spoor tussen Zwolle en Groningen negen dagen dicht om de tunnel onder het spoor door te leggen. Het spoordeel zelf werd in deze periode ingeschoven en er werd in totaal twee kilometer spoor verbreed en vervangen.

Lievense ontworp het constructieve ontwerp van deze tunnel en de omliggende delen, zoals de voorpleinen en ondergrondse fietsenstalling. Ook was Lievense verantwoordelijk voor het bouwkundig ontwerp van het station.

Het ontwerp werd gemaakt in een beperkt tijdsbestek van een half jaar waarbij de diverse bouwstromen, zoals spoor, perronkap, beton- en grondwerk zo sterk waren, dat met recht gesproken kon worden van een Olympische prestatie. Het project werd in opdracht van BAM Infraconsult door Lievense geheel in een 3D BIM uitgewerkt, waarna met Navis Works software de clashes tussen de verschillende modellen (constructief, bouwkundig en uitvoering) eruit gehaald konden worden.

 

Foto (rechtsonder): Joey Juffermans.