Home / Projecten / Vervanging Agorabrug

Vervanging Agorabrug

Leeuwarden

De houten fiets- en loopbrug tussen hogeschool Van Hall Larenstein en de binnenstad van Leeuwarden was aan slijtage onderhevig en is geheel vervangen.

Contractvoorbereiding

In opdracht van de Gemeente Leeuwarden heeft Lievense I WSP meegewerkt aan het vervangen van de brug. Lievense I WSP was verantwoordelijk voor de volledige contractvoorbereiding bestaande uit het voorlopig ontwerp (VO), definitief ontwerp (DO) en bestek ontwerp (BO). Daarbij is een 3D ontwerp gemaakt van de nieuwe brug. Deze heeft een ronde vorm met een lengte van 50 meter en 3 meter breed.

 

Volledig gerecycled kunststof

Voor het ontwerp van de brug is een variantenafweging gemaakt op gebied van materiaal en duurzaamheid. Aan de hand van literatuuronderzoek is besloten om de nieuwe Agorabrug uit volledig gerecycled kunststof te maken, waarbij de karakteristieke uitstraling en vormgeving van de oude brug is teruggekomen in het nieuwe ontwerp. Kunststof kan volledig gerecycled worden, waarna deze vervolgens opnieuw voor dezelfde toepassing kan worden gebruikt zonder dat de kwaliteit achteruitgaat. De brug is daarnaast onderhoudsvrij, eenvoudig te reinigen en de verwachte levensduur is minimaal 50 jaar.