Home / Projecten / Vervanging kademuur Prins Hendrikkade Sneek

Vervanging kademuur Prins Hendrikkade

Sneek

Met behoud van haar historische aanzicht is de Prins Hendrikkade in Sneek totaal vervangen. De nieuwe constructie bestaat uit een stalen damwand, afgewerkt met prefab metselwerk op Z-vormige elementen van prefab beton.

De oorspronkelijke constructie uit 1932 was van hout, met gewelfd metselwerk tussen stalen profielen vanaf een halve meter onder water. Die constructie was nodig aan vervanging toe. Eerst werd de bodem gesaneerd. Hierna werd een stalen damwand geplaatst met 28 meter lange ankers die onder een hoek van 48 graden tot in de zandlaag reiken. Op de stalen damwand is een stalen deksloof van 20 millimeter aangebracht. Vervolgens is het bestaande metselwerk gesloopt.

Behoud origineel aanzicht

De gemeente Súdwest-Fryslân wilde het originele aanzicht van de kademuur behouden. Om deze reden zijn Z-vormige betonnen elementen op de damwand geplaatst. De elementen van zelfverdichtend hogesterktebeton zijn 3,75 meter lang en in de fabriek voorzien van het gewelfde metselwerk. Het metselwerk bestaat uit door midden geknipte gele bakstenen, met de koppen in halfsteensverband in het zicht, tussen stalen profielen h.o.h. 1,25 meter. De elementen zijn door middel van doken verbonden met de stalen damwand. Na het monteren van de elementen is de betonnen rand van de kade afgewerkt met een gemetselde rollaag en een stalen radkeerder.