Home / Projecten / Waterliniemuseum Fort bij Vechten

Waterliniemuseum Fort bij Vechten

Bunnik

Er is een prachtig museumgebouw voor het huisvesten van de centrale expositie van Fort bij Vechten gebouwd, het Waterliniemuseum. Dit grondgedekte gebouw met patio ligt verzonken in het terrein. In de bodem van het centraal geleden patio is een 50m lange, werkende maquette van de Nieuwe Hollandse Waterlinie te zien. Het totale museum is ongeveer 50×60m groot, in twee verdiepingen. Er is een aantal binnenruimtes: tentoonstellingsruimtes, ruimtes met televisies, een grote vergaderzaal en een aantal technische ruimtes.

De realisatie van het museum heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. Zo is bijna geen enkele wand recht. Het gebouw bestaat uit draaiende en uitwaaierende betonwanden van een meter of 8 hoog. De architect wilde niet dat deze betonelementen één strak geheel zouden vormen. Ze moesten juist een oude, bruinige uitstraling hebben en in lagen worden opgebouwd, waarbij telkens een randje van het beton zichtbaar is, alsof het over de kist heen is gelopen. Het element is in één keer gestort in een speciale kist. Die is voorzien van een sleuf aan de binnenzijde, terwijl de buitenzijde dicht en glad blijft. Bovenop deze elementen zijn er later drie meter hoge kozijnen met gebogen glas.

In opdracht van Heijmans kreeg Lievense de opdracht om het Definitief Ontwerp, gemaakt door architect Anne Holtrop en constructeur Corsmit uitvoeringsgereed te maken. Daarnaast was Lievense ook verantwoordelijk voor de bouwkundige uitwerking, de EPC en koudebrugberekeningen, bouwplantoetsing en advisering over de betonsamenstelling en het storten van het beton.