Home / Projecten / Woonzorgcentrum Mariënpark – Leidschendam

Woonzorgcentrum Mariënpark

Leidschendam

In Leidschendam is, op een prachtige locatie aan het park en tegenover het oude raadhuis, het nieuwe Marienpark gerealiseerd. Op de plek van het voormalige verzorgingshuis komt het nieuwbouwplan, waarin verschillende functies op het gebied van wonen, welzijn en zorg zijn samengebracht. Er worden 106 royale woningen gerealiseerd, van betaalbare huur tot luxe koop. Parkeren kan op maaiveldniveau of in de ondergrondse parkeergarage.

Open en Gesloten BIM
Het project bevindt zich op dit moment in de werkvoorbereidingsfase en er wordt gewerkt volgens zowel een Open als een Gesloten BIM structuur. De reden hiervan is dat veel partijen die aan tafel zitten niet in Revit kunnen of willen werken, dit zijn voornamelijk leveranciers. Aannemer Waal Bouw heeft het ontwerp van de architect overgenomen en werkt in Revit. De aannemer is verantwoordelijk voor het BIM model en coördineert dit ook. De partijen die niet in Revit werken leveren een IFC model aan, dat door Waal Bouw wordt omgezet naar een Revit model, waarna het in het centrale Revit model kan worden ingeladen.

De partijen die wel in Revit werken, werken met linked models, dat ook weer in het centrale model worden ingelezen. Zo hebben alle partijen altijd een compleet model beschikbaar met alle gegevens, waar bijvoorbeeld de tunnelinzet en hoeveelhedenstaten uit worden gehaald. Het belangrijkste is dat alle partijen inzicht hebben in de producten van elkaar, clash controles vinden continu plaats gedurende het modelleren. Het principe van Leanen is hierin goed terug te zien.

Voor de partijen die wel met Revit werken is er gekozen voor een Gesloten BIM met linked modellen, omdat het centrale model veel te groot is om goed in te kunnen werken. Het inladen en werken in het bestand zou veel te lang duren, voor de modelleurs is er niet mee te werken. Daarnaast is het werk ook nog opgedeeld in vijf delen, dus zou een centraal model helemaal onhandig zijn.

Voor ieder blok van het project heeft de aannemer met Solibri een clash controle gedaan. Aan de hand van deze clash controles wordt per clash bekeken welke partijen het aangaat, en gaan alle partijen de benodigde aanpassingen zelf doorvoeren. De aannemer coördineert dit allemaal. In feite zorgen wij op deze manier met alle partijen voor een groot deel van de werkvoorbereiding van de aannemer.

Zelf modelleert Lievense alleen met het model van de hoofddraagconstructie. Tijdelijk wordt het model van de gewenste diciplines aangezet, wanneer er dingen gecontroleerd moeten worden. Wij hebben ook een voorzet gegeven voor de prefab engineering, maten en diktes e.d. Het wordt verder helemaal in Revit uitgewerkt door de leverancier, die als basis hiervoor ons model gebruikt. Zijn Revit model wordt vervolgens weer ingeladen in ons model en uiteindelijk in dat van de aannemer. Na goedkeuring van het prefab model worden alle prefab onderdelen uit het constructie model verwijderd. Uiteindelijk heeft de aannemer straks dus een ‘As Built’ model.

BIM geeft veel voordelen. Je weet zeker dat alles in de uitvoeringsfase straks past. Grote fouten of knelpunten haal je vaak in de ontwerpfase van een traditioneel uitgewerkt project er wel uit, maar kleine dingen kom je vaak pas in de uitvoeringsfase tegen, waardoor de aannemer veel vertraging/kosten op kan lopen. Bij BIM geldt het motto ‘what you see is what you get’. Vanuit alle modellen worden door alle partijen zelf de werktekeningen gemaakt, hier wordt in de werkvoorbereiding dus niet meer naar gekeken. De werkvoorbereiding heeft tijdens het modelleren reeds plaats gevonden.