Home / Projecten / Zwembad 2521 + Sporthal Almere Poort

Zwembad 2521 + Sporthal Almere Poort

Almere

In het nieuwe Olympia Kwartier in Almere Poort is een indoor sportcomplex gerealiseerd op basis van het 2521 Gewoon Zwemmen concept. Dit concept gaat uit van een op sportief zwemmen gericht ‘lean and mean’ 21 x 25 meter bad dat, mede dankzij zijn afmetingen en een beweegbare bodem in de lengterichting, optimaal te gebruiken is. Door het zwembad en sporthal te combineren in een gebouw, is een multifunctionele locatie gerealiseerd.

2521 concept

Het 2521 concept voorziet in een grote mate van flexibiliteit en uitbreiding met complementaire functies waaronder een sporthal. De gemeente Almere toonde interesse in de gestapelde variant, waarbij bovenop het 2521 zwembad een volledige breedtesporthal wordt gerealiseerd. Hierbij worden de ondersteunende functies voor de sporthal, zoals kleedruimten, een vechtsportruimte en ruimte voor kantoren en verenigingen op een tussenlaag gepositioneerd. Deze verdieping dient ook als klimatologisch buffer tussen de hoge luchtvochtigheid en temperatuur in de zwemzaal en het koelere klimaat van de sporthal.

Prefab bassin op maaiveld

Bijzonder aan het concept is dat het prefab stalen bassin op het maaiveld is gerealiseerd, in plaats van in de bodem. Hierdoor is het mogelijk om in de toekomst het bad, wanneer gewenst, volledig te verwijderen en de vrijgekomen ruimte te herbestemmen. Dit draagt enorm bij aan de levensduur en
daarmee de duurzaamheid van het pand.

Voor Lievense was dit een mooi en uitdagend project om aan te werken. Er is veel overleg geweest met architect Slangen en Koenis, met de installateur, gemeente en brandweer. Uiteindelijk is een maakbaar ontwerp door ons gerealiseerd, dat ook nog binnen de economische grenzen viel.
Het gebouw werd compleet in 3D ontworpen door Lievense, om ervoor te zorgen dat het complexe ontwerp zowel virtueel als in de daadwerkelijke uitvoering goed gebouwd kon worden.