Home / Projecten / Zwembad AquaRijn Alphen a/d Rijn

Zwembad AquaRijn

Alphen a/d Rijn

Nadat het oorspronkelijke zwembad door brand verloren is gegaan, heeft de gemeente Alphen aan den Rijn voor de vrijgekomen locatie een prijsvraag uitgeschreven voor de herbouw van een nieuw zwembad. In samenwerking met AGS Heerlen is ons ontwerp uit vijf mededingers verkozen. Lievense werkte als hoofdconstructeur aan dit project.

Het project bestond uit het realiseren van een complex bestaande uit een zwembad, parkeergarage en 36 ap- partementen in Alphen aan den Rijn waar het voormalig zwembad de Thermen stond. Het complex ligt in de ‘Stad van het groene hart’ en draagt nu de naam ‘Aquarijn’.

Doordat het gebouw meerdere functies bekleedt, is er gekozen voor verschillende constructiemethodes. De lange zijde van de zwemhal is middels een 48 meter overspannend vakwerk kolomvrij, waardoor het perron vrij boven het buitenwater uitkraagt. Het bouwdeel met kleedkamer, techniek en horeca spant 16 meter kolomvrij, middels vakwerkliggers die opgenomen zijn in scheidingswanden. De verdiepingsvloeren bestaan uit breedplaatvloeren. Alle dragende wanden van het zwembad worden uitgevoerd in prefab betonnen wanden inclusief de liftschacht. In de kelder worden de kolommen geprefabriceerd. Door veel te werken met prefab materiaal, wordt de bouwsnelheid verhoogt.

Het dak van het zwembad bestaat, vanwege de grote overspanning uit een stalen constructie. De buitengevel van het zwembad is een aluminium vliesgevel met isolerende beglazing.

In de kolomvrije parkeerkelder zijn tweelaags 175 parkeerplaatsen ondergebracht. Op het split level deel van de parkeerbak worden in tweede instantie, met een grote ontwerpvrijheid in draagstructuur, circa 36 appartementen ontwikkeld.