Home / Projecten / Zwembad AquaRijn Alphen aan den Rijn

Zwembad AquaRijn

Alphen aan den Rijn

Nadat het oorspronkelijke zwembad door brand verloren ging, schreef gemeente Alphen aan den Rijn voor de vrijgekomen locatie een prijsvraag uit voor de herbouw van een nieuw zwembad. In samenwerking met AGS Heerlen werd ons ontwerp uit vijf mededingers verkozen. Lievense werkte als hoofdconstructeur mee aan dit project.

Het project bestond uit het realiseren van een complex bestaande uit een zwembad, parkeergarage en 36 appartementen waar het voormalig zwembad de Thermen stond. Het complex ligt in de ‘Stad van het groene hart’ en draagt de naam AquaRijn.

Constructie zwembad

Doordat het gebouw meerdere functies bekleedt, werd gekozen voor verschillende constructiemethodes. De lange zijde van de zwemhal is kolomvrij middels een 48 meter overspannend vakwerk, waardoor het perron vrij boven het buitenwater uitkraagt. Het bouwdeel met kleedkamer, techniek en horeca spant 16 meter kolomvrij middels vakwerkliggers die opgenomen zijn in scheidingswanden. De verdiepingsvloeren bestaan uit breedplaatvloeren. Alle dragende wanden van het zwembad zijn uitgevoerd in prefab betonnen wanden, inclusief de liftschacht. In de kelder zijn de kolommen geprefabriceerd. Door veel te werken met prefab materiaal werd de bouwsnelheid verhoogd.

Het dak van het zwembad bestaat, vanwege de grote overspanning, uit een stalen constructie. De buitengevel van het zwembad is een aluminium vliesgevel met isolerende beglazing. In de kolomvrije tweelaagse parkeerkelder zijn 175 parkeerplaatsen ondergebracht. Op het split level deel van de parkeerbak zijn de 36 appartementen gerealiseerd.