Home / Projecten / Zwembad de Geusselt Maastricht

Zwembad de Geusselt

Maastricht

Het Geusseltpark in Maastricht is een levendig park geworden, met onder andere een het meest duurzame zwembad in de regio is. Er werd gestreefd naar een efficiënt zwembad met een minimale energievraag. Lievense heeft als hoofdconstructeur aan dit project gewerkt.

Het zwembad is zelfvoorzienend in schone energieproductie (CO2-neutraal) en opgebouwd uit duurzame (zwembad eigen) materialen die op het moment dat ze aan het eind van de levensduur van het zwembad zijn, weinig tot geen milieubelasting opleveren (Cradle-2-Cradle). Tevens is de efficiëntie tot in de details terug te vinden in de exploiteerbaarheid en de sociale veiligheid van het zwembad.

Het streven was een Rc-waarde van 7,5 – 8. Hierbij werd het gebruik van bodemwarmte onderzocht. In dit zwembad zitten zes houten vakwerkspanten met grote overspanningen van 33 meter. Daarnaast werden houten kanaalplaten toegepast als verdiepingsvloeren en dakplaten, van de leverancier Lignatur uit Zwitserland.

Lievense heeft geadviseerd op het gebied van de toepassing van betongranulaat. Dit sloopmateriaal werd gebruikt om het cradle-2-cradle bouwen mogelijk te maken. Dit materiaal wordt gezeefd tot een fractie van 4-16 mm, wanneer het weer geschikt is om toe te passen in nieuw beton. Het nadeel hiervan is dat het hoekig materiaal is, dat bij een gelijkblijvende verwerkbaarheid meer water en dus meer cement nodig heeft. De kwaliteit van het beton is hetzelfde, maar het krimpgedrag is anders. Na onderzoek heeft dit echter niet geleid tot (constructieve) oplossingen, omdat het een minimaal verschil was in krimpgedrag.

Op grond van het onderzoek door BAS uit Venlo en onze kennis, is gekozen voor een mengsel met maximale toepassing van granulaat (100%) ter vervanging van de grove toeslag, met daarbij een minimaal gebruik van cement. Daarnaast is het zwembad in Nederland aangewezen als pilotproject voor een BREEAM certificering. Dit werd gedaan door Grontmij in samenwerking met de Dutch Green Building Council.

De zwembadaccommodatie bevat onder andere: horeca, peuter- en plonsbaden, whirlpool, een recreatiebad, een bruisbank, doelgroepen / wedstrijdbad, een extra wedstrijdbad met tribune (220 zitplaatsen), een zorgbad, horecaterras, fysiotherapie en vergader-, kantoor- en personeelsruimten.

Nieuwsbericht Cobouw over Groen beton in Maastricht.