Home / Slim, sociaal en duurzaam ‘van het gas’ met Buurt Bouwdoos Warmte

Slim, sociaal en duurzaam ‘van het gas’ met Buurt Bouwdoos Warmte

De stad Utrecht wil nog vóór 2030 40.000 bestaande woningen ‘van het gas’ halen en zet bij deze lastige opgave de “Expeditie Warmte” in. Deze challenge koppelt marktpartijen aan wijken en buurten, om in samenwerking slimme én uitvoerbare plannen te ontwikkelen voor de inzet van lage temperatuur warmtebronnen. Voor de Expeditie zijn tientallen marktpartijen aan de start verschenen. Lievense | WSP en Petersburg | WSP – in samenwerking met warmtebedrijf Ennatuurlijk – is doorgedrongen tot de laatste vijf. In samenwerking met de wijk Tuindorp ontwikkelen we daar nu de Buurt Bouwdoos Warmte.

Integrale aanpak

De Buurt Bouwdoos Warmte is een integrale aanpak met serious gaming-elementen, waarmee bewoners van een buurt of straat een stevig en onderbouwd lage temperatuur warmteplan realiseren. Tijdens Expeditie Warmte willen we de bouwdoos inzetten en samen met de bewoners verbeteren. Aan het eind van de expeditie hebben de bewoners dan een passend en uitvoerbaar warmteplan en zijn we samen met de gemeente in staat dit elders in Utrecht en de rest van het land ook uit te voeren. Zo versnellen we met elkaar de warmtetransitie voor bestaande bebouwing!

Niet de bron- maar de woning als startpunt

Lage temperatuur warmteoplossingen voor bestaande woningen staan te boek als uitdagend en moeilijk te realiseren. De Buurt Bouwdoos Warmte gaat er van uit dat we veel sneller kunnen schakelen en succesvoller zijn als we bewoners en hun woningen als startpunt nemen. Naarmate bewoners hun woning geschikter weten te maken voor verwarming met lage temperatuur, neemt het aantal opties om lage temperatuurbronnen in te zetten exponentieel toe. Daarmee neemt de keuzevrijheid van bewoners toe én kan er een efficiënt, sociaal en duurzaam systeem ontstaan.
De Buurt Bouwdoos Warmtetransitie maakt het mogelijk én gemakkelijk om hierin een goed geïnformeerde keuze te maken en een haalbaar en aantrekkelijk business plan op te stellen voor iedereen.

Samen voor duurzaam

De Buurt Bouwdoos Warmte ontwikkelen we samen met Ennatuurlijk, het in grootte derde Nederlandse warmtebedrijf, dat overal in Nederland lokale warmteoplossingen ontwikkelt en exploiteert. Dit vanuit de gedeelde ambitie om bij te dragen aan een betere, duurzame wereld. De warmtetransitie in de gebouwde omgeving is hierin een onmisbare schakel. Manager Energietransitie Marko Kruithof van Lievense | WSP:

“De samenwerking is gebaseerd op onze overtuiging dat lage temperatuur warmteoplossingen hier een belangrijke bijdrage kunnen leveren. Wij hebben elkaar als specialisten nodig om samen nog méér ervaring op te doen en om samen op zoek te gaan naar schaalbare en herhaalbare oplossingen in lage temperatuur warmte voor bestaand bebouwing.”

Dit bericht is geplaatst op 17 november 2020

Nieuws

Aquathermie: hoe kunnen we versnelling realiseren?

Met aquathermie, de verzamelnaam voor TEO, TEA en TED: thermische energie uit oppervlaktewater, afvalwater en drinkwater, zou Nederland in tot Lees verder »

Slim, sociaal en duurzaam ‘van het gas’ met Buurt Bouwdoos Warmte

De stad Utrecht wil nog vóór 2030 40.000 bestaande woningen ‘van het gas’ halen en zet bij deze lastige opgave Lees verder »

SDE++ Helpdesk: succesvol deelnemen, minder deadline-stress

5 miljard euro aan subsidie via SDE++. Dat ligt klaar voor projecten die de productie van duurzame energie vooruithelpen én Lees verder »

Peter Molengraaf over Lievense | WSP-plan waterstofbuffer: “Interessant, creatief en in potentie waardevol”

Goedkope en in uitbundige hoeveelheden leverbare duurzame energie uit zon en wind gaat de toekomst van het energielandschap bepalen. Elektronen Lees verder »

Meer nieuws